Elektrik Panosu Montajı

Elektrik Pano Montaj Ölçüm Ve kurulumu

Elektrik panoları Gelişi Güzel kurulumaz mühendisin belirlediği ve pojede belirtilen yönetmelik ile kurulum yapılır. Bütün İşletme ve Binalarda Yeni Yönetmelikle belirlenen kurallar vardır Bunlardan Bazıları

  1. Eski Tip Saat Ve Sigortaların Yeni tiplerle Değiştirilmesi
  2. Reaktif panoların ölçümleri Kondansatörlerin Kuruyup kurumadıklarının kontrol edilmesi
  3. Her şebekenin Kaçak Akım Rolesi İle Desteklenmesi
  4. Varsa Jeneratörlerin 2 Senede’bir Güç ölçümünün yapılması

Eski Tip Saatlerin Değişimi Bağlı Bulunduğunuz Hizmet aldığınız Firma Yapmaktadır bunun için Elektrikçinin yetkisi yoktur.

Bazı Binalarda karşılaştığımız porselen sigortalar yeni yönetmeliğe uymamaktadır bunların değişimi Zorunludur.

İşyerinizde Trifaze Sanayi Elektriği Kullanıyorsanız Belli Kw üstünde elektrik kullanıyorsanız Reaktif Panoya ihtiyacınız olucaktır. Reaktif panoların Senede 1 kez Bakımı yapılması gerekmektedir Bakımı yapılmayan reaktif panoların Ölçümlerde Hata yapması Kaçınılmazdır Hata yapan bir reaktif pano Sizin Kaçak Elektrikden Dolayı Reaktif Cezası ödemenize yol açıcaktır. Panolarınız Ölçümlerini Yaptırmayı unutmamalısınız.

Kaçak Akım Rolesi Yeni Bütün Binalarda Zoruludur Kaçak akım rolesi ne işe yarar Daire içerisindeki yüksek akım kullanmalarında Ani Elektrik Düşme veya yükselmelerinde Elektrik Çarpmalarında Kaçak akım Rolesi Şebeke Elektriğini Kestiğinden Dolayı Hem can hem mal güvenliğini Sağlamaktadır Kaçak akım rolesi Bina girişinde Elektrik Saatin hemen yanında Bulunmaktadır Evinizdeki bir Sigorta Attığında Mutlaka kaçak akım rolesinide Daire Girişinden kontrol edin Eğer Role Atmamışsa Yüksek ihtimal ile Bozulmuştur Kaçak akım rolelerinin Ömrü ortamala 3 senedir.

Jeneratörlerin Güç Ölçümleri Sürekli Kullanılan Jeneratörler Aynı Araç motorları Gibi ömürleri vardır Bakımsız jeneratörlerin Güç verimliliği Zamanla Düşer Şebekenize Yeterli Elektriği veremiyceğinden Isınma motorda yatak Sarmasına Kadar gidicek Durumlar ortaya çıkar jeneratörlerin Güç ölçümlerini Her Genel bakımda Kontrol Edilmesi gerekmektir.

 

Usta Elektrikçi Size Bu konularda yardımcı olmayı garanti eder Kendi Alanında Uzmanlamış Ekip arkadaşlarımız bulunmaktadır. Reaktif pano problemleri ve jeneratör Hizmetleri için 3 Gün önceden Randevu Almanız gerekmektedir Acil Problemleriniz Mesai Saatleri içerisinde Yardımcı olabilirz.

Kompanzasyon Panoları

Kompanzasyon panoları, işletmenin güç kat sayısını düzeltmek için kondansatör ve ölçü aletlerinin üzerinde bulunduğu panodur. Endüktif yükler (transformatörler, balastlar, motorlar vs) reaktif güç de çekerler. İhtiyaç duyulan yerde reaktif güç üretilir. Kompanzasyon, elektrik sistemlerinin iyi bir koşulda çalışmaları için yardımcı olur. Yüklerin ve elektrik tesislerinin reaktif güç ihtiyaçlarını belirtilen yöntemlerle karşılayan kompanzasyona, reaktif güç kompanzasyonu denir.

 

KOMPANZASYON YAPILMAZ İSE NE OLUR?

Reaktif güçler kompanze edilmez ise,

  • Şebekede güç kayıplarına neden olur Güç kaybı Cihazlarınızın bozulmasına neden olur

  • Üretim’de aksamalara şirketinizin çalışma sisteminin kapasitesini azaltır,

  •  Gerilim düşmesinin, taşınan gücü sınırladığı dağıtım hatlarında, enerji taşıma kapasitesinin düşmesine neden olur.

KOMPANZASYON YAPILMASI ZORUNLUMU?

Daha öncede bahsettiğimiz gibi reaktif enerjinin kompanze edilmesi ,şebeke taşıma kapasitesini arttırmasından ve enerjinin israfını önlemesinden dolayı ülke ekonomisi için vazgeçilmezdir ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan kurul kararı olarak en son alınan karar, Karar No:284/2 Karar Tarihi: 8/1/2004 olarak zorunlu tutulmuştur. (Bu kurul kararı 15/01/2004 tarih ve 25347 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.)

KOMPANZASYON PANO FİYATLARI NE KADAR?

işyerinizin ihtiyacı için kullandığınız enerji miktarı ölçülüp  size özel teklif sunulması gerekmektedir.

 

Reaktif Ceza Nedir? Nasıl Engellenir?

Reaktif gücün engellenmesi için kompanzasyon panoları kullanılır. Kompanzasyon panoları içerisinde bulunan kondansatörler, belirli kademelerde devreye girer ya da devreden çıkar.

Endüktif elektrik yüklerin olduğu yerlerde şebekeden fazladan bir reaktif güç çekilir, belli süreliğine depo edilir ve sonrasında tekrar şebekeye iade edilir. Şebeke gerilimi ile yük arasında sürekli olarak reaktif güç alışverişi gerçekleşir. Motor, bobin, transformatör, kaynak makinesi, floresan lamba balastı gibi yüklerin çok olduğu kamu binaları veya endüstri ortamlarında ortaya çıkan reaktif güç, istenmeyen bir enerjidir. Reaktif gücün seviyesi belli noktayı aştığında elektrik faturasında ceza ödenir.

Reaktif gücün limit değerlerde tutulması için kompanzasyon panoları kullanılır. Kompanzasyon panoları içerisinde bulunan kondansatörler, belirli kademelerde devreye girer ya da devreden çıkar. Şebekenin izlenmesi ve reaktif güç seviyesinin sürekli olarak takip edilmesi gerekir. Enerji takibi yazılımı sayesinde bir kompanzasyon panosunun kurulması, mevcut kondansatörlerin değiştirilmesi veya kompanzasyon kapasitesinin artırılması gibi önlemlerle elektrik faturalarında reaktif bedel olarak görünen cezanın önüne geçilmiş olur.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir