Priz Montajı Priz Arızası onarımı

Cihazların çalışması için gerekli elektrik enerjisini cihaza aktarmayı sağlayan gereçler prizler olup; elektrik prizleri elektrik enerjisi ile işlevlerini sürdürmektedir. Priz anahtarlar elektrik enerjisini güvenli bir şekilde cihazlara yönlendirmenizi sağlayan ürünlerdir.

Prizlerin özellikleri:

  • PP / PA malzemeden üretilmiş manşon ve ergonomik tasarım soketin bağlanması ve sökülmesi çok kolaydır.
  • Soket terminal muhafazası yüksek sıcaklık direncine sahiptir.
  • 63a soketi ve 125a soketi kablo çapı 36,5 mm ve 50 mm’dir.
  • Temas basıncı eşitlenir.
  • Üstün iletken performans.

Monofaze & Trifaze Prizler

Monofaze ve Trifaze Prizler, bağlantı ve bağlantı kesme işlemlerinin mümkün olduğu her türlü uygulamada ekipman bağlantısı için kullanılır.

Monofaze prizlerde Tekfaz nötr ve topraklama vardır.

Treefaze Prizlerde 3 faz nötr ve Topraklama vardır.

 

Elektrik Prizi Anahtar Nedir ?

Cihazların çalışması için gerekli elektrik enerjisini cihaza aktarmayı sağlayan gereçler prizler olup; elektrik prizleri elektrik enerjisi ile işlevlerini sürdürmektedir. Priz anahtarlar elektrik enerjisini güvenli bir şekilde cihazlara yönlendirmenizi sağlayan ürünlerdir.

Priz nedir?

Priz kelimesi tarihte bilinen ilk kez “elektrik bağlantı yeri” Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924)”betonun donması” eserinde yer almıştır.

Priz Anahtar Ne İşe Yarar?

Priz anahtarlar genel olarak 3 işlevi yerine getiren anahtarlardır:

  • Priz anahtar cihazlara gidecek olan elektrik enerjisinin aktarımını gerçekleştirir. Böylelikle prizlere taktığınız cihazlar elektrik enerjisi ile çalışır ya da elektrik enerjisi ile şarj olur.
  • Elektrik enerjisini açıp kapatmanıza olanak verir. Cihazı istediğiniz zaman elektrik enerjisine bağlamanızı; istediğiniz zaman elektrik enerjisinden kopararak elektrik enerjisinin akımını durdurmanızı sağlar.
  • Elektrik enerjisinin yönlendirilmesini sağlar. Elektrik enerjisini kontrollü bir şekilde istediğiniz cihaza aktarmanızı sağlar. Böylelikle cihazlarınızı şarj ederken ya da cihazlarınızı çalıştırmak için prize bağladığınızda elektrik enerjisine temas edeceğim korkusu yaşamazsınız.

Elektrik Prizi Çeşitleri Nelerdir?

Priz anahtarlar yapılarına ve kullanım alanlarına göre pek çok türden oluşmaktadır. Priz çeşitleri nelerdir diye merak ediyorsanız priz çeşitleri aşağıdaki gibidir

  • Grup Priz Halk adındaki Adı 3’lüpriz.
  • Topraklı priz
  • Topraksız Priz
  • Treefaze priz (3 Fazlı)
  • Sıva altı Priz
  • Sıva üstü priz

Priz Takarken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Elektrikle uğraşırken dikkatli olmak gerektiğini unutmayın. Priz topraklama nasıl yapılır, topraklı priz nasıl anlaşılır, topraklı priz nasıl takılır, akım korumalı priz ne işe yarar ve size neler kazandırır sorularının yanıtlarını bilen birinden öğrenmelisiniz. Priz montajında, kabloları sıyırma aşamasına oldukça dikkat etmelisiniz. Hem faz, hem de nötr uçları bulunan prizler kablodaki açıklıklardan kolayca etkilenebilmekte ve bu durum da nihayetinde kısa devreye sigorta atmasına, hatta yangın çıkmasına dahi sebep olabilmektedir. Kontrol kaleminizi yanınızdan eksik etmemeli, sıklıkla akım olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu hem güvenlik hem de işlerlik açısından denetlemenizde fayda vardır. Kontrol kaleminde iki uçta da ışık yanmıyorsa veya uçlardan birinde ışık yanmıyorsa, montajda veya elektrik ağında bir sıkıntı olabilir. Bu konuda bir elektrik uzmanından yardım almaktan çekinmeyin.

 

Priz Nasıl Takılır?

Tamirat işlerinden anlıyorsanız; fakat nasıl daha sağlıklı bir tamirat yapabileceğinizi bilmiyorsanız işe ilk önce güvenliğinizi tesis etmekle başlamalısınız. Ana sigortayı tamamen kesmeden, priz takma işlemine kesinlikle başlamamalısınız. Bu işlem hem sizin hayati tehlikeye atılmamanız, hem de evinizin olası bir hasarla karşı karşıya kalmaması adına zorunludur. Arızalanan, hasar gören prizlerinizi yenileriyle değiştirme sürecinde oldukça dikkatli olmalı ve kontrol halinde bulunmalısınız. Kontrol kalemiyle elektrik akımının olmadığından emin olduktan sonra, takılı olan eski prizin ortasındaki vidayı sökmelisiniz. Plastik aksamı dikkatlice  çıkarın. Sabitleme vidasını da çıkardıktan sonra, gerdirme vidalarını da çıkarıp akabinde kablo vidalarını gevşetin. Bu sayede prizi duvardan başarılı bir şekilde ayırmış olacaksınız.

Takacağınız yeni prizinizin ortasındaki vidayı gevşeterek plastik aksamını ayırdıktan sonra, kablo uçlarını priz yuvasına tam oturtmak için gerektiği ölçüde sıyırabilirsiniz. Kablo vidalarını gevşettikten ve yerleştirdikten sonra kablo vidalarını sıkmanız gerekecektir. Bunu yaparken prizde bir hasar olup olmadığını, aksamlarına da bakarak kontrol etmelisiniz. Bu işlemden sonra sabitleme vidalarını gevşetip prizi yuvasına dikkatlice oturtmanız. Vidaları tekrar sıkmanız halinde yeni prizinizin montajını yapmış olacaksınız. Bundan sonra tek yapmanız gereken, elektriği açmak ve prizin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir